Ce crede ministrul ENERGIEI despre vehiculata preluare a furnizării E.ON de către ungurii de la MVM? Sebastian Burduja: „Nu suntem în acest scenariu”

Publicat: 02/10/2024, 17:30

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, la întrebarea presei, că, din informațiile sale, conducerea companiei E.ON, cu 3,4 milioane de clienți în România, nu a luat o decizie finală în ceea ce privește vânzarea diviziei de furnizare de energie și gaze naturale, cu atât mai puțin a ajuns deja la un acord cu grupul controlat de guvernul de la Budapesta, MVM, așa cum au publicat, pe „surse oficiale”, unele publicații din România. Dacă se va ajunge la acest scenariu, riscurile vor fi analizate de instituțiile cu competență în acestă zonă, înainte de a aviza această tranzacție pe piața energiei din România.

Sebastian Burduja a subliniat că știe chiar de a oficialii E.ON că nu există o decizie de plecare a companiei de pe piața de furnizare din România. Întrebările jurnaliștilor au venit în contextul în care, luni, „surse oficiale” au declarat pentru câteva publicații locale că această divizie, deținută de compania mamă din Germania, ar urma să fie cumpărată de grupul de stat ungar MVM, în urma unei înțelegeri. Acest acord nu a fost confirmat de niciuna dintre părți pentru publicațiile respective.

„Nici măcar nu au luat o decizie dacă vând sau nu”

„Am discutat și ieri cu conducerea EON, au spus că nici măcar nu au luat o decizie dacă vând sau nu. Deci am văzut anumite articole de presă, eu le consider premature. În acest moment, dacă vom avea o decizie finală de vânzare – stați să câștige respectiva companie – cu siguranță că vom analiza cu mare atenție orice tranzacție. Atât noi, cât și Consiliul Concurenței, Comisia pentru Investiții Străine Directe, dacă este cazul, sau alte instituții ale statului român”, a spus ministrul Energiei, miercuri, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Întrebat despre eventualele riscuri, Sebastian Burduja a explicat ce presupune activitatea de furnizare.

„Să ajungem acolo și vom vedea.Pe analiza de risc vă spun doar un lucru: vorbim doar de partea de furnizare. Deci o companie de furnizare este ca o fabrică de facturi: iau niște call-centere, niște operatori, niște calculatoare și vă trimit dumneavoastră factura acasă. Nu gestionează rețele de distribuție, nu gestionează infrastructură critică. Deci este o chestiune așa, comercială, de interacțiune cu clientul final. Asta e ca o analiză preliminară, doar să știm de ce ne temem și dacă avem motive să ne temem”, a precizat ministrul Energiei.

„Nu suntem în acest scenariu. Dacă vom fi, vom vedea, dar, preliminar, nu putem discuta de infrastructură critică”, a spus Sebastian Burduja.

La întrebarea presei privind riscul ca datele celor 3,4 de milioane de clienți să ajungă în Rusia, argumentând prin apropierea dintre cele două state și faptul că Ungaria e considerată un „cal troian” în UE, ministrul s-a abținut de la comentarii.

„Nu pot să fac astfel de aprecieri. Cu siguranță toate aceste riscuri vor fi analizate de instituțiile competente. Și aici nu este de competența Ministerului Energiei să-și dea cu părerea. Sigur că este un portofoliu important de clienți, pentru că și E.ON furnizare este o companie foarte performantă, ei au reușit să aibă sisteme informatice foarte bune. În același timp, știți la fel de bine ca mine că e foarte ușor să schimbi furnizorul, dacă nu ești mulțumit de ofertele pe care le primești. Dar nu suntem acolo”, a afirmat Sebastian Burduja.

„Nu suntem în acest scenariu. Dacă vom fi, riscurile vor fi analizate de cei care trebuie să se ocupe de acest lucru. (…) Din ceea ce am discutat cu compania, vă repet, inclusiv ieri nu există o decizie la nivelul grupului de vânzare. În acest moment ei explorează oportunități, au făcut-o și acum niște ani de zile, doi, trei ani de zile. Nu este prima dată când se gândesc la asta, ca parte unei strategii corporative de grup, deci din Germania, nu are legătură strict cu cazul României, dar vom vedea, s-ar putea să nu vândă”, a reiterat ministrul Energiei.

La întrebarea jurnaliștilor, Sebastian Burduja nu a exclus varianta ca această divizie a E.ON să fie cumpărată de Romgaz, la care stul, chiar prin Ministerul Energiei, deține 70% din pachetul de acțiuni.

„Depinde de fiecare companie în parte să-și facă această evaluare. Eu încurajez Romgazul să se gândească inclusiv la partea de furnizare pe care n-o acoperă în prezent. Avem precedentul Hidroelectrica, mare producător de energie electrică, a intrat pe piața de furnizare, are un portofoliu mare de clienți, a avut și probleme în zona de facturare, a mai rezolvat din ele, dar per total cred că este un succes. Deci și Romgazul, din perspectiva Ministerului Energie, are toată susținerea de a intra pe piața de furnizare, că înseamnă o achiziție de o companii a unei companii existente, că înseamnă dezvoltarea unei capacități proprii, o chestiune de oportunitate comercială, să vedem și cât costă și e o decizie pe care ei o vor lua”, a spus Sebastian Burduja, care a confirmat că Romgaz analizează intrarea pe piața de furnizare de gaz.

Întrebat dacă posibila tranzacție va fi analizată și de CSAT, Sebastian Burduja a declarat că sunt alte instituții care se ocupă de genul ăsta de riscuri și vor face o asemenea analiză. „Nu Ministerul Energiei se ocupă de zona de securitate națională și de riscuri, o să ne dăm și noi o opinie, dar discutăm foarte mult despre o eventualitate care nu s-a materializat”, a conchis Sebastian Burduja.

Traseul posibilei tranzacții

E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluții energetice, având un portofoliu variat, format din circa 3,4 milioane de clienți, atât rezidențiali, cât şi companii şi municipalități.

Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a anunțat, pe 22 mai, la un eveniment internațional de specialitate, organizat la Atena, că grupul german ia în calcul vânzarea operațiunilor de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, după cum a relatat Profit.ro.

Conducerea grupului german E.ON a declarat că „explorează opțiunea” de a ieși de pe piața furnizării de energie și gaze din România din cauza deteriorării raportului risc – randament al business-ului, care a venit ca urmare a introducerii in legislație a schemei de sprijin privind plafonarea prețurilor finale la consumatori, precum și a deselor modificări a acesteia.

Grupului MVM „este cel mai mare grup de companii deținute la nivel național, al treilea ca mărime din Ungaria și al treisprezecelea ca mărime din Europa Centrală în ceea ce privește cifra de afaceri”, potrivit companiei.

Compania maghiară are în portofoliu acțiuni preluate de la E.ON Ungaria, conform unui acord din 2019 dintre cele două companii mamă , tranzacție finalizată în decembrie 2021, conform comunicatului oficial.

Deținut de statul maghiar, Grupul este deja prezent pe piața locală din România, prin MVM Future Energy Technology S.R.L., filiala sa, care produce energie electrică din surse regenerabile din 2011.

Citiți și:

Compania de stat ungară MVM ar fi ajuns la un acord cu nemții de la E.ON pentru preluarea diviziei de furnizare de gaze și energie din România – SURSE

Guvernul a aprobat MĂSURILE pentru sezonul rece. Sebastian Burduja: „România va fi în siguranță, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Numerologia anului de naștere al lui Călin Georgescu. Ce i-au prezis astrele
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Ce se întâmplă dacă nu se renumără toate voturile până vineri la ora 14.00. Augustin...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Trei persoane și-au pierdut viața într-un accident cumplit pe DN 26, în Galați! Traficul rutier...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu, ELIMINAT?! Anunț acum câteva minute: Am primit fotografiile
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Un studiu major vrea să afle dacă supraviețuitorii cancerului sunt „super-oameni”